Night on Earth

  • Film
donderdag, 14 dec, 2017, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Jim Jarmusch, 1991, Amerika, 129 minuten
Winona Ryder, Gena Rowlands en Armin Meuller-Stahl
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

‘Five Taxis, Five Cities, One night’, stond er destijds op de affiches en daarmee is deze ensemblefilm ook prima naverteld.

We zouden nog kunnen vertellen wie er allemaal in die taxi’s zitten (ongewone personages, zoals we van regisseur Jim Jarmusch gewend zijn), maar omdat Night on Earth niet veel meer wil zijn dan vijf ‘toevallige’ momentopnames (met de interactie tussen de chauffeur en de passagier als motief), zullen we niet proberen een samenhang te ontwaren die niet bedoeld is. Het enige element dat de vijf filmpjes verbindt is de regie van Jarmusch.

De onafhankelijke filmmaker weet het karakter van de verschillende steden treffend neer te zetten (zo wordt bijvoorbeeld in de heilige stad Rome de biecht afgenomen in de taxi), maar het zijn bovenal de acteurs die in het beperkte decor (het interieur van een taxi) excelleren.

Jarmusch schreef het script in zo’n acht dagen tijd en zijn keuze voor de verschillende hoofdsteden (LA, New York, Parijs, Rome en Helsinki) hing samen met de verschillende acteurs die hij bij dit project voor ogen had.

Tom Waits (zelf acteur in Jarmusch’s films ‘Down by Law’ en ‘Coffee and Cigarettes’) schreef de  gelijknamige soundtrack van de film.Comments are closed.