ONLY LOVERS LEFT ALIVE

ONLY LOVERS LEFT ALIVE
  • Film
donderdag, jan 18, 2024 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3,-

Regisseur: Jim Jarmusch
Jaar: 2013
Land: Amerika
Duur: 123 minuten


Twee geliefden worden een halve wereld van elkaar wakker. Adam in zijn met muziekinstrumenten en opname apparatuur volgepropte huis in Detroit; Eve omringt door boeken in haar appartement in Tangier. Na een telefoongesprek besluit Eve af te reizen naar Detroit. De twee zijn al eeuwenlang geliefden en Eve heeft direct door dat Adam steeds depressiever wordt. Het lijkt een fundamenteel verschil tussen de twee. Adam die na eeuwen leven het idee heeft dat zijn leven zich telkens opnieuw herhaalt, en Eve die zich telkens opnieuw verbaast en verheugt over nieuwe kunst en literatuur. Eve, die een paar duizend jaar ouder is, weet Adam uit zijn depressie te halen door hem weer te laten genieten van kleine dingen zoals dansen. Maar dan komt Eve’s rebelse zusje op bezoek en komt de eeuwenlange liefdesverhouding onder zware druk te staan. 

Jim Jarmusch maakte met Only Lovers Left Alive een ultra-relaxte vampieren-film die een totaal andere draai aan het genre geeft. Geen film over vampiers die moeten jagen op bloed om te overleven – dat is zo 15e eeuws, een goed contact bij een bloedbank is beter – maar een film over wezens die eeuwig leven en niet alleen moeten leren omgaan met een steeds veranderende wereld, maar daar ook van moeten leren genieten. Geen film over overleven maar een film over leven om te leven met een zeer grote rol voor kunst en cultuur.  

Jim Jarmusch maakte eerder onder andere Dead Man (1995) en Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999),  terwijl hij zich in 2019 waagde aan zijn versie van een zombiefilm The Dead Don’t Die met o.a. Tilda Swinton en Bill Murray. De muziek bij Only Lovers Left Alive is van de Nederlandse luitspeler Jozef van Wissum met wie Jarmusch (naast regisseur ook acteur en muzikant) tussen 2012 en 2023 4 albums uitbracht. 20:Winkelwagen
Scroll naar boven