Parasite (Gisaengchung)

Parasite (Gisaengchung)
  • Film
donderdag, aug 19, 2021 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3

Regisseur: Bong Joon Ho
Jaar: 2019
Land: Zuid-Korea
Duur: 132 minuten


De familie Kim verdient de kost met allerhande kleine baantjes maar verkeert evengoed in permanente geldnood. Op een dag wordt zoon Ki-woo door een vriendin gevraagd haar tijdelijk te vervangen als bijles-leraar bij de bijzonder rijke familie Park. Van zijn nieuwe positie gebruik makend weet hij ook zijn familieleden aan diverse baantjes te helpen bij de Parks te helpen. De zus van Ki-woo weet zich naar binnen te bluffen als tekenlerares en kunstpsycholoog voor het negenjarige zoontje van het gezin Park, en door slimme trucs worden zowel de chauffeur als de inwonende huishoudster van het gezin ontslagen, twee banen die snel door de ouders uit het gezin Kim worden ingenomen.
 
Als de Parks een paar dagen op vakantie gaan neemt de familie Kim haar intrek in het grote huis en stelt zich in op enkele dagen van extreme luxe. Dan verschijnt de ontslagen huishoudster in hysterische toestand aan de deur, bij haar ontslag is ze ‘iets in de kelder vergeten.’
Parasite is een entertainende, spannende en grappige misdaadfilm die op vele vlakken de perfectie benadert. Een ingenieus geschreven script met een zeer nauwkeurige plot, gedragen door een fantastische cast op een schitterende wijze verfilmd door scenarist-regisseur Bong Joon-ho die eerder onder andere The Host, Memories of Murder en Snowpiercer regisseeerde.
 
De film won in 2019 volledig onverwacht niet alleen de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film maar als eerste Niet-Engelstalige film ook die voor Beste Film. De film sleepte tevens de Oscars voor Beste Regie en Beste Originele Script binnen. Zelden werd er zo instemmend gereageerd op deze prijzenweelde.


Scroll naar top