Paths of Glory

  • Film
donderdag, 8 nov, 2018, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


PATHS OF GLORY (1957, 1u28m)
Stanley Kubrick, 1957, Amerika, 88 minuten
Kirk Douglas, Ralph Meeker en Adolphe Anjou.

Aan het Franse front van 19016 bevechten Fransen, Britten en Duitsers elkaar in een genadeloze loopgravenoorlog. De Franse kolonel Dax (Kirk Douglas) krijgt de opdracht om tegen beter weten in een onneembare stelling te veroveren. Als de aanval faliekant mislukt, proberen de verantwoordelijke generaals een voorbeeld te stellen, en zich zelf in te dekken, door drie willekeurige soldaten te arresteren en te laten berechten voor lafheid en desertie. Dax, in het dagelijks leven een bekende strafpleiter, neemt de verdediging van zijn manschappen op zich.

Paths of Glory is gebaseerd op feiten. Britse en Franse Generaals zagen er geen probleem in om duizenden manschappen zich zelf te pletter te laten lopen op prikkeldraad en machinegeweren. Sterftecijfers van 40% of meer bij een aanval werden inderdaad door de generaals als aanvaardbaar gezien. Er werd opdracht gegeven om de eigen stellingen te bombarderen als de soldaten hun loopgraven niet uit wilden. En het Franse leger heeft inderdaad willekeurige soldaten wegens vermeende lafheid laten executeren.

Desondanks was Paths of Glory duidelijk tegen het verkeerde been. Frankrijk wist de film uit 1957 tot 1975 te weren alhoewel het de film nooit verbood, Zwitserland ging verder en verbood de film tot 1978, Spanje had aan de antimilitaristische boodschap genoeg om de film tot 1986 te verbieden, terwijl de film tevens geweerd van alle Amerikaanse legerbasissen in Europa.

Tegenwoordig geld Paths of Glory samen met All Is Quiet On The Western Front als een van de beste films over de Eerste Wereldoorlog en is vooral de ene aanval scène nog steeds ongeëvenaard.Comments are closed.