Saturday Night and Sunday Morning

Saturday Night and Sunday Morning
  • Film
donderdag, sep 16, 2021 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3

Regisseur: Karel Reisz
Jaar: 1960
Land: Engeland
Duur: 90 minuten

 Saturday Night and Sunday Morning
Karel Reisz, 1960, Engeland, 90 minuten
Albert Finney, Rachel Roberts, Shirley Anne Field
NB. Engels gesproken, geen ondertiteling
 
Arthur Seaton (Albert Finney) werkt dag in dag uit aan de lopende band in de Raleigh-fietsenfabriek in Nottingham. In het weekend, tussen zaterdagavond en zondagmorgen, probeert Arthur aan dit eentonige bestaan te ontsnappen door zijn weekloon uit te geven aan alcohol en vrouwen. Een relatie met de vrouw van een collega (Rachel Roberts) loopt uit op een fiasco. Maar Arthur heeft zijn zinnen al gezet op een jonger meisje genaamd Doreen (Shirley Anne Field). Doreen is echter niet van plan om het speeltje van Arthur te zijn en dringt aan op een huwelijk.
Saturday Night and Sunday Morning is een zogenaamd Kitchen Sink Drama. Dit genre kende zijn hoogtepunten in de jaren 50 en jaren 60 in Groot-Brittannië. In de betreffende boeken, toneelstukken en films vertolkten de mensen die behoorden tot de Engelse arbeidersklasse de hoofdrollen. Controversiële onderwerpen als armoede, abortus of seks vóór het huwelijk werden niet geschuwd.
Saturday Night and Sunday Morning was een bioscoophit, won drie hoofdprijzen bij de British Academy Awards en betekende de definitieve doorbraak van de acteur Albert Finney.


Scroll naar top