Los Viajes Del Viento

  • Film
donderdag, 15 mrt, 2018, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Ciro Guerra, 2009, Colombia,  117 minuten

Marciano Martinez, Yull Nunez, Augustin Nieves

Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld

Ignacio Carrillo (Marciano Martinez) is een groot deel van zijn leven als accordeonspeler en vertolker van levensliederen, door Colombia getrokken. Nadat hij zijn vrouw is overleden maakt de oude muzikant zich op voor een laatste reis. Hij is klaar met het leven als rondtrekkend muzikant. Met ezel en accordeon begint Ignacio aan een lange, barre tocht naar het noorden van het land waar zijn oude leraar woont. Hij wil de accordeon die ooit aan zijn mentor toebehoorde, en volgens de verhalen vervloekt is door de duivel, teruggeven.

Maar Ignacio is niet de enige met een doel voor ogen. De jonge Fermin Morales (Yull Nunez), die de oude muzikant op zijn reis vergezelt, wil zoveel mogelijk van de oude accordeonist leren en een beroemde rondtrekkende Juglar worden. Jammer genoeg is Ignacio niet te spreken over het muzikale talent van Fermin. De koppige jongeman moet kennelijk zijn eigen weg in het leven zien te vinden.

Vandaag de dag kennen we de rap battle als voornaamste vorm van een muzikaal duel. Maar in Colombia kennen ze hier hun eigen vorm van. Binnen de muziekstijl Vallenato proberen accordeonisten elkaar niet alleen af te troeven met hun spel, maar ook met lovende woorden over zichzelf en beledigingen aan het adres van de tegenstander. Regisseur Ciro Guerra laat de kijker deelgenoot worden van deze enerverende muzieksoort. Tevens laat Los Viajes Del Viento een onbekend Colombia zien. Geen drugs, FARC of ontvoeringen, maar prachtige landschappen – van kust en regenwoud tot moeras en hooggebergte. In totaal gebruikte Guerra tachtig filmlocaties die allen voor een maximaal visueel effect in widescreen zijn gefilmd.Comments are closed.