Senna

Senna
  • Film
donderdag, apr 04, 2024 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3,-

Regisseur: Asif Kapadia
Jaar: 2010
Land: Groot-Brittanie
Duur: 105 minuten


Deze documentaire toont ons de tien jaar (1984–1994) waarin de Braziliaan Ayrton Senna da Silva uitgroeide tot en een van de befaamdste autocoureurs die de wereld ooit gekend heeft en waarin hij in eigen land een welhaast goddelijke status verwierf.

In Formule 1, de koningsklasse van de autosport, reed Senna 161 Grand Prix. Hierin zegevierde hij maar liefst 41 keer, startte hij 65 keer vanaf de eerste positie en won hij drie wereldtitels. Maar deze indrukwekkende cijfers zeggen niet alles, want het draait er bij deze man eigenlijk meer om hoe hij zijn succes verwierf dan hoe groot dat succes uiteindelijk bleek te zijn.

Ayrton Senna was een bijzonder getalenteerd coureur, charismatisch, uitermate zelfverzekerd en als goedgelovig christen er ten volle van overtuigd dat God zelve hem het recht op overwinning had gegeven. Winnen boven alles, en daarvoor was hij bereidt werkelijk waar altijd tot het uiterste ter gaan. En hoewel Senna als mens weldegelijk in staat bleek compassie te tonen, was hij als coureur volkomen meedogenloos.

En Senna was intens. Nog nooit eerder had een coureur op dit niveau zich in zoveel detail met de sport beziggehouden, in een poging om alles ervan te doorgronden, te begrijpen en zodoende te beheersen. Die intensiteit was ook bepalend in zijn omgang met zijn meest directe en belangrijkste opponent: zijn teamgenoot. Dat culmineerde tussen 1988 en 1991 in de misschien wel meest roemruchte rivaliteit uit de sportgeschiedenis; die tussen Senna en de Franse wereldkampioen Alain Prost.

 

Senna verongelukte op 34-jarige leeftijd tijdens de Grote Prijs van San Marino, op 1 mei 1994, voor de ogen van miljoenen televisiekijkers over de hele wereld. Voor zijn (staats)begrafenis werden in Brazilië drie dagen van nationale rouw afgekondigd en de dag van de begrafenis zelf bracht in São Paulo honderdduizenden mensen op de been.

Middels louter originele archiefbeelden, aangevuld met home video’s en interviews met collega’s, journalisten, familie en Senna zelf, wordt een prachtig portret van de coureur geschetst. Senna was Brits filmregisseur Asif Kapadia’s debuut als zelfstandig documentairemaker, het eerste deel van een trilogie documentaires over ‘kindgenieën en beroemdheid’, zoals hij het noemde. Amy volgde in 2015 en Diego Maradona in 2019Winkelwagen
Scroll naar boven