Short Cuts

  • Film
donderdag, 1 feb, 2018, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Robert Altman, 1993, Amerika, 187 minuten
Jennifer Jason Leigh, Tim Robbins en Robert Downey Jr.
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Short Cuts begint met het beeld van een vloot helikopters die insecticide uitsproeit over Los Angeles. Vervolgens zoomt de camera in op de buslading personages (22) die op de grond rondscharrelt, en toont hun aanvaringen met het toeval dat hun leven bepaald. Ze worstelen met zichzelf, worstelen met elkaar, ze drinken, maken zichzelf belachelijk, en verliezen bijna de hoop dat alles nog eens beter wordt. De personages passeren grotendeels los van elkaar de revue, maar soms raken de verschillende verhaallijnen elkaar.

Lange tijd bekritiseerde regisseur Robert Altman zijn broodheren in Hollywood om hun laffe houding waar het om het maken van ‘serieuze’ films betrof. En ook al zorgde hij in 1970 voor een enorm kassucces met M*A*SH*, toch had hij jaren lang de grootste moeite om geld bij elkaar te krijgen voor zijn projecten, wat desalniettemin tot geweldige films leidde als bijvoorbeeld Nashville, Come Back to the Five and Dim, Jimmy Dean, Jimmy Dean en Streamers. Het was zijn roeping, zo liet hij weten, om het systeem van de Amerikaanse samenleving bloot te leggen, en te laten zien hoe dit systeem sociale en culturele onderdrukking tot gevolg had. Hollywood liet de ‘controversiële’ Altman simpelweg links liggen, totdat hij in 1992 met The Player een spectaculaire comeback maakte. Een jaar later produceerde de inmiddels weer populaire Altman dit meesterwerk: Short Cuts , een collage-film naar negen verhalen van Raymond Carver, de Amerikaanse korte-verhalen schrijver die in 1988 aan een hersentumor overleed.

Ondanks het feit dat Altman Carver’s ‘magere’ verhalen hier en daar behoorlijk aandikte, wist hij de juiste toon evenwel bijzonder goed te treffen.Comments are closed.