Slnko v Sieti (The Sun in a Net)

Slnko v Sieti (The Sun in a Net)
  • Film
donderdag, nov 04, 2021 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3

Regisseur: Štefan Uher
Jaar: 1962
Land: Tsjechoslowakije
Duur: 90 minuten


Marián Bielik, Jana Beláková en Oľga Šalagová
Slowaaks gesproken, Engels ondertiteld
 
Oldrich “Fajolo” Fártak, een student die zijn vriendin Bela Blažejová altijd verveelt met quasi-existentiële discussies , biedt zich “vrijwillig” (eigenlijk in opdracht van de autoriteiten) aan voor zomerwerk op een boerderij. Dit inspireert zowel Fajolo als Bela om een relatie te beginnen met iemand anders. Een parallel verhaal vertelt over Bela’s blinde moeder, die zich expres hulpeloos gedraagt, Ble’s vaders onthulde ontrouw en diens breuk met haar grootvader, die toevallig woont in het dorp waar Fajolo zijn vrijwilligerswerk uitvoert.
Vaak wordt de stroming ‘Tsjechoslowaakse New Wave’ oneigenlijk afgekort tot ‘Tsjechische New Wave’ en worden alleen Tsjechische regisseurs als Miloš Forman, Jiří Menzel en Věra Chytilová als boegbeelden genoemd. De helaas in vergetelheid geraakte Slowaken waren echter net zo belangrijk en het was nota bene deze film van de op de Praagse FAMU afgestudeerde Slowaak Štefan Uher die zijn medestudenten (en leraren!) inspireerden tot het maken van films die we nu scharen onder die bijzondere filmbeweging die maar kortstondig kon floreren onder het Sovjet-bewind.
In de film komen dingen voor die je tot dan toe nooit in de Tsjechoslowaakse films zag: onverschillige ouders, een flirtende echtgenoot, tieners die van partner wisselen, een zelfmoordpoging, een slecht gerunde gecollectiviseerde boerderij en het feit dat vele studenten het “vrijwillige” zomerwerk minachtten. Dat de film gewoon door de ballotage kwam gaf ook aan dat er wat rek was gekomen in de altijd starre censuur van die tijd.
Neem daarbij de frisse soundtrack van Ilja Zeljenka en buitengewoon fraai camerawerk van Stanislav Szomolányi en beeldcomposities en het is volledig te begrijpen dat men op het FAMU vanaf toen dacht: “zoiets gaan wij voortaan óók maken!”


Scroll naar top