Spoorloos

Spoorloos
  • Film
donderdag, apr 06, 2023 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3,-

Regisseur: George Sluizer
Jaar: 1988
Land: Nederland
Duur: 105 minuten


Een jong stel is op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk, als tijdens een stop bij een tankstation het meisje Saskia (ter Steege) spoorloos verdwijnt. Haar vriend Rex (Bervoets) raakt geobsedeerd door de vraag wat er met haar gebeurd is. Jaren later, als het politieonderzoek naar de verdwijning al is afgesloten, schuimt hij nog altijd op zoek het Franse platteland af. En dan duikt er iemand op die hem kan helpen het antwoord te vinden waarvoor hij inmiddels werkelijk alles over heeft.
Spoorloos behoort tot het beste dat de Nederlandse cinematografie heeft voortgebracht en verwierf internationale faam. Het is een thriller met een volkomen eigen karakter, geïnspireerd op het boek Het Gouden Ei van Tim Krabbé, die meewerkte aan het scenario. Henny Vrienten verzorgde de muziek.
Van regisseur Sluizer verscheen in 1993 een Amerikaanse remake onder de titel The Vanishing, met ondermeer Jeff Bridges en Kiefer Sutherland. Het is het zoveelste voorbeeld van volslagen nutteloze verminking van originelen waar men in Hollywood zich regelmatig aan schuldig maakt. Krabbé noemde het geen verfilming van zijn werk, maar een verkrachting ervan.


Winkelwagen
Scroll naar boven