Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring

Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring
  • Film
donderdag, dec 02, 2021 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3

Regisseur: Kim Ki-duk
Jaar: 2003
Land: Zuid-Korea
Duur: 105 minuten

 Kim Ki-duk, 2003, Zuid-Korea, 105 minuten
Oh Young-su, Young-min en Kim Ki-duk
Koreaans gesproken, Nederlands ondertiteld
 
In een kleine, drijvende tempel op een afgelegen bergmeer leeft een oude boeddhistische monnik met zijn jonge leerling. De loop van de seizoenen houdt gelijke tred met de transformatie van de jongen in een oude man (door de regisseur zelf gespeeld) die uiteindelijk zelf doceert. De lente toont geboorte en dood, in de zomer heersen liefde en obsessie, in de herfst is er pijn en woede en in de winter leegte en vrede. Het trage ritme en de cyclische aard van het verhaal maken deze prachtig geschoten film tot een welhaast meditatieve kijkervaring.
Kim Ki-duk (geb. 20-12-1960) was een van regisseurs die de afgelopen decennia internationaal het gezicht van de Zuid-Koreaanse cinema vormden. Verstilling, poëtische metaforen, excessief en gestileerd geweld en een absoluut minimum aan dialogen. In eigen land kreeg hij niet de waardering die hij daarbuiten wel genoot omdat zijn films, zoals hijzelf verklaarde, tegen de haren van de verwaande volksaard instreken. In 2017 kreeg hij de #MeToo-golf over zich heen, maar kwam er in 2019 vanaf met een geldboete bij gebrek aan bewijs.
Kim Ki-duk liep Corona op toen hij in Letland was met de bedoeling om zich daar te vestigen. Hij overleed er in december 2020.


Scroll naar top