Stalker

  • Film
donderdag, 16 jan, 2020, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €3


Stalker
Andrey Tarkovksi, 1979, Sovjet-Unie
Alexander Kaidanovsky, Anatoly Solonitysn en Nikolai Grinko
154 minuten in twee delen: 62 + 92 minuten

Een mysterieus object stort neer uit de ruimte, leger eenheden gaan op verkenning maar keren niet terug, het rampgebied wordt afgezet, en een verboden Zone is geboren waar alle leven vernietigd is en de tijd ontwricht. Maar in het hart van de Zone bevindt zich ook een kamer waar men zijn innigste wens tot vervulling kan laten komen.

Een schrijver en een wetenschapper willen om verschillende redenen naar de centrale kamer en de gids Stalker is de enige die de weg weet. Terwijl de drie onder leiding van Stalker de gevaren van de Zone omzeilen en de kamer steeds dichterbij komt ontstaan er spanningen tussen Stalker en de anderen.

In een landschap van glooiende grasvelden, scheve telegraafpalen, fabrieksruïnes en vies schuimende rivieren volgt regisseur Tarkovksy in een ontwrichtend traag verteltempo de drie mannen op hun reis. Slechts gebruikmakend van natuurlijk licht, camerahoeken en muziek wordt een sfeer gecreëerd van voortdurend dreigend gevaar terwijl de filosofische twistgesprekken tussen de drie voortgaan.

Tarkovksy had al een jaar besteed aan filmen toen hij door een ontwikkelingsfout al zijn buitenopnames verloor. Een tweede versie, gefilmd op nieuwe locaties in Estland omdat de oorspronkelijke locatie door een aardbeving vernietigd was, werd door Tarkovksy zelf afgekeurd en met een nieuwe cameraman werd in Estland een laatste, derde versie gefilmd. De verlaten fabrieken in Estland bleken zowel een gouden greep – een groot deel van de ‘look’ van de film is dank zij deze locaties – als noodlottig: “We filmden stroomafwaarts van een chemische fabriek”. Zowel hoofdrolspeler Anatoly Solonitsyn, als regisseur Tarkovsky en diens vrouw zouden binnen vijftien jaar aan kanker overlijden.

Een spannende avonturenfilm die tegelijkertijd ook een tocht naar het onderbewustzijn en het rijk der ideeën is.Comments are closed.