Suna no Onna (Woman in the Dunes)

Suna no Onna (Woman in the Dunes)
  • Film
donderdag, jul 15, 2021 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3

Regisseur: Hiroshi Teshigahara
Jaar: 1964
Land: Japan
Duur: 147 minuten


Een entomoloog bezoekt een afgelegen gebied van Japan om de plaatselijke insecten te bestuderen. Wanneer hij de laatste bus naar Tokio mist, oppert de plaatselijke bevolking dat hij kan overnachten bij een vrouw die in een huisje in de zandkuil woont. De man stemt toe, maar komt er de volgende dag achter dat de touwladder waarmee hij is afgedaald is verdwenen, zodat hij vast zit in de kuil. Gaandeweg ontdekt hij dat het leven in de kuil en het dorp draait om het voortdurend binnendringende zand: wanneer er niets gebeurt, worden de huizen onder het zand bedolven. Als het zand wordt weggegraven bestaat het risico dat de huizen instorten. Meer en meer berust de man in zijn lot om iedere dag de strijd met het zand aan te gaan. Tegelijk groeit er tussen hem en de vrouw een erotische spanning.
‘Suna no Onna’ wordt alom gezien als Teshigahara’s beste film en hij werd dan ook genomineerd voor een Academy Award in de categorie Beste Regisseur en de film voor Beste Niet-Engelstalige film. Die Oscars gingen echter naar Robert Wise (The Sound of Music) en De Sica’s ‘Ieri, oggi, domani.’ De film ontving in 1964 wèl de Speciale Jury Prijs op het filmfestival in Cannes.
Zand was nog nooit zó indringend in beeld gebracht als in deze film en het camerawerk van Hiroshi Segawa en de muziek van Tôru Takemitsu dragen bij aan de beklemmende, erotische sfeer in de film.


Boekingen zijn gesloten.
Scroll naar top