Taxi Driver

  • Film
donderdag, 28 dec, 2017, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Martin Scorsese, 1976, Amerika, 113 minuten
Robert De Niro, Cybill Shepherd, Jody Foster
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

De Vietnamveteraan Travis Bickle (Robert De Niro) werkt als taxichauffeur in de achterbuurten van New York. Vervuld met afschuw door het verdwijnen van elk besef van normen en waarden trekt hij ten strijde tegen het verval en de verloedering in de stad. Bickle’s credo is: “Some day a real rain will come and wash all this scum off the streets.” De steeds meer ontsporende Bickle ontpopt zich als een gewelddadige wreker die het recht in eigen hand neemt. Hij is de regen die de straten schoon spoelt.

Taxi driver is niet alleen een film over de verontruste wraakzuchtige burger die voor eigen rechter speelt. Eenzaamheid en contactgestoordheid zijn ook thema’s die worden aangeroerd. Travis Bickle wordt afgewezen door Betsy (Cybill Shepherd) tijdens hun first date. Ook is hij geobsedeerd door de minderjarige prostituee Iris (Jodie Foster). Hij wil haar redden uit de handen van haar pooier (Harvey Keitel), maar zij wil helemaal niet door hem geholpen worden. De eenzaamheid komt naar voren in de legendarisch geworden scene waarin Robert De Niro als Travis Bickle tegen zichzelf praat : “Are you talking to me? Well I’m the only one here!”

De shots in de taxi zijn in een taxi opgenomen die echt door de stad rond reed. Dat hield in dat de camera in de taxi werd geplaatst samen met Martin Scorsese, cameraman Michael Chapman, en de acteurs. De geluidsman zat weggestopt in de achterbak. Robert De Niro leefde zich in zijn rol in door tijdens enkele weekeindes als taxichauffeur te werken. Al deze noeste arbeid en zelfkastijding leidden niet tot een het winnen van een Oscar. Die eer viel dat jaar ten deel aan Rocky.Comments are closed.