Taxi Teheran

  • Film
donderdag, 7 dec, 2017, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Jafar Panahi, 2015, Iran, 82 minuten
Perzisch gesproken, Nederlands ondertiteld

De Iraanse regisseur Jafar Panahi rijdt als taxichauffeur door de levendige en kleurrijke straten van Teheran. Met een kleine camera op het dashboard filmt hij zijn gesprekken met zijn veelal erg openhartige passagiers. Het resultaat is een satirische maar openhartige kijk op de Iraanse samenleving waarin Panahi samen met zijn in- en uitstappende passagiers aan de hand van alledaagse situaties grotere thema’s als moraal en censuur bespreekt.

In 2010 werd Panahi veroordeelt tot zes jaar gevangenisstraf – later omgezet in huisarrest – en een verbod op het maken van films. Het weerhield hem er niet van om nog drie films te maken. Twee werden er in het diepste geheim in zijn appartement opgenomen, voor zijn derde, Taxi Teheran, ging hij de straat op.

Taxi Teheran oogt als een documentaire maar Panahi houdt het stuur stevig in handen tijdens zijn tachtig minuten durende trip door Teheran. Wat op het eerste gezicht een reeks ontspannen gesprekjes met willekeurige mensen lijkt, blijkt een liefdevolle maar kritische blik op de Iraanse samenleving te zijn. Taxi Teheran won in 2015 de Gouden Beer op het Berlijnse Filmfestival. In de woorden van juryvoorzitter Darren Aranofksi is Taxi Teheran “een liefdesbrief aan de cinema …. vol van liefde voor Panahi’s kunst, zijn gemeenschap, zijn land en zijn publiek.”

Jafar Panahi heeft sinds 2015 geen nieuwe film meer gemaakt.Comments are closed.