This Is Spinal Tap

  • Film
donderdag, 29 mrt, 2018, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Rob Reiner, 1984, Amerika, 82 minuten

Rob Reiner, Michael McKean en Christopher Guest

Engels gesproken, Engels ondertiteld

Het is eigenlijk een raadsel waarom er pas in 1984 een documentaire gemaakt werd over Spinal Tap, een van de grootste, en hardste, heavy metal-bands ooit uit de muziekgeschiedenis. Het resultaat mag er zijn want de beroemde regisseur Marty DiBergi maakte met This Is Spinal Tap zo’n beetje de beste en meest onthullende muziekdocumentaire ooit. Veel achter-de-schermen inkijkjes in een film over een band die beroemd was, en toen even niet, en toen weer wel, en toen wat langer weer even niet, en straks wellicht weer wel.

Diepte interviews over versterker volumes, vriendinnen, managers en podium aankleding gecombineerd met zeldzame live-opnames schetsen een niets verhullend portret van een band die ooit de grootste ter aarde was met hits als Big Bottom en Hell Hole maar die nu tijdens een Amerikaanse toernee de weg naar het podium amper meer kan vinden. Een intieme film over David St Hubbins (lead-gitaar), Nigel Tufnel (lead-gitaar), Derek Small (lead-bas) en alle drummers die ooit deel uitmaakten van Tap voordat ze op mysterieuze wijze om het leven kwamen.

Rob Reiner maakte samen met muzikanten Michael McKean, Christopher Guest en Harry Shearer een van de eerste nep-documentaires ooit over het reilen en zeilen van een niet-bestaande band, en deed dat zo goed dat velen werkelijk geloofden dat er een band was die Spinal Tap heette.</pComments are closed.