The blue kite

  • Film
donderdag, 14 jun, 2018, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Zhuangzhuang Tian, 1993, China, 136 minuten

Tian Yi en Liping Lu

In verschillende episodes verteld The Blue Kite over de lotgevallen van een Chinese familie, hun vrienden en hun buren tijdens de jaren vijftig en zestig toen de Chinese overheid de ene na de andere politieke richtlijn liet volgen door weer nieuwe zuiveringsacties.

De ‘Laat honderd bloemen bloeien’ campagne waarin mensen aangemoedigd werden kritiek op de overheid te leveren en de daarop volgende zuiveringsacties; de Grote Sprong voorwaarts die bedoeld was om zowel landbouw als industrie te stimuleren maar die uitmondde in hongersnoden; de Culturele Revolutie waar de samenleving gezuiverd diende te worden van zowel haar laatste traditionele als kapitalistische elementen wat resulteerde in groepen jongeren die als Rode Gardisten het heft zelf in handen namen.

Grootse gebeurtenissen uit de recente Chinese geschiedenis waar miljoenen mensen mee te maken hadden gefilmd vanuit het perspectief van een klein jongetje die op gezette tijden, na weer een nieuwe oekaze, zijn totale leven weer ziet veranderen.

Het had niet veel gescheeld of The Blue Kite was nooit te zien geweest. Na het zien van een eerste versie werd namelijk besloten dat de film niet voor post-productie in aanmerking kwam. Het materiaal werd het land uitgesmokkeld en de daar voltooide film werd zonder officiële toestemming op diverse filmfestivals vertoond waar The Blue Kite met zijn sterke acteurs, ingetogen verhaal, en fantastisch camerawerk triomfen vierde. Het leverde regisseur Tian een tienjarig filmverbod op en de film zelf is nooit in China vertoond.Comments are closed.