THE FRENCH CONNECTION

THE FRENCH CONNECTION
  • Film
donderdag, dec 28, 2023 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3,-

Regisseur: William Friedkin
Jaar: 1971
Land: Amerika
Duur: 100 minuten


Het verhaal van deze politiefilm is gebaseerd op een legendarische drugsvangst in de VS in 1962. Het speelt in New York, waar de fanatieke rechercheur ‘Popeye’ Doyle (een ijzersterke rol van Hackman) in een van de befaamste achtervolgingsscenes ooit gefilmd aantoont in zijn werk absoluut bereid te zijn om tot het uiterste te gaan.
The French Connection is een knap gemaakte en spannende film, van hetzelfde kaliber als soortgenoten Bullitt (1968) en Dirty Harry (1971). Script, montage, camerawerk, acteurs; alles staat als een huis. Maar desondanks mag het toch opvallend worden genoemd dat een film met een meedogenloos einde als deze, destijds met een Oscar voor beste film werd bekroond (naast Oscars voor Regie, Acteur, Editing en Script Bewerking).
In zekere zin staat de hoofdpersoon Doyle uit de film model voor de regisseur zelf. Ook Friedkin was een bezeten bullenbak in zijn vak, bereid om de grens op te zoeken en er geregeld overheen te gaan. Hij behoorde tot een generatie jonge Amerikaanse filmmakers (met namen als Coppola, Lucas, Hopper, Bogdanovich, Scorsese) die “The New Hollywood” zou worden genoemd. Zijn carrière bereikte in 1973 het absolute hoogtepunt met The Exorcist ; het grootste kassucces van de griezelfilm tot dan toe, de film die het Horror genre nieuw leven inblies en tevens van grote invloed was op de verdere ontwikkeling ervan. Alle films van William Friedkin gingen over de dunne lijn tussen goed en kwaad en het feit dat die lijn voor ieder mens bestaat. Hij overleed in augustus van dit jaar op 87jarige leeftijd. Cameraman Owen Roizman (die geen van zijn vijf Oscar nomaties – o.a. French Connection en The Excorcist verzilverde) overleed eerder dit jaar op 86 jarige leeftijd.


Winkelwagen
Scroll naar boven