The Island on Bird Street

The Island on Bird Street
  • Film
donderdag, jul 22, 2021 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3

Regisseur: Søren Kragh-Jacobsen
Jaar: 1997
Land: Denemarken
Duur: 107 minuten


Sommige mensen zijn voor het geluk geboren. Dat lijkt echter niet op te gaan voor Alex, een elfjarige jongen die gedurende de Tweede Wereldoorlog in een joods getto in Polen moet overleven. Tijdens de voortdurende invallen van de nazi’s zoekt hij zijn toevlucht in zijn favoriete boek: Robinson Crusoe. Op een dag slaat het noodlot toe, de nazi’s vallen het huis van Alex binnen. Ternauwernood weet hij zich te verbergen, maar hij moet toezien hoe zijn vader en zijn oom worden weggevoerd. De jonge Alex blijft alleen achter, op de bovenste etage van een gebombardeerd flatgebouw in Bird Street. Daarvandaan ziet hij hoe andere kinderen buiten het getto een normaal leven leiden.
Al geruime tijd voor Polanski´s ´The Pianist´ was er al dit kleine broertje, gebaseerd op het semi-autobiografische boek van Uri Orlev over een kleine Robinson Crusoë van Warschau. De Robinson Crusoës van Warschau waren (Joodse) Polen die zich na de Opstand in het getto van Warschau (1943) en de Opstand van Warschau (1944) tot de intocht van het Rode Leger verborgen hielden voor de Nazi’s in de ruïnes van de stad. Hun aantal wordt geschat van enkele honderden tot tweeduizend. De meeste van hen overleefden de barre omstandigheden niet of werden opgepakt.
Regisseur Søren Kragh-Jacobsen is vooral bekend als een van de oprichters van het Deense verbond van een aantal regisseurs ‘Dogma 95’ en kreeg zijn grote internationale doorbraak met de Dogma-film ‘Mifune’s Last Song’. Daarvoor had hij zich echter al onderscheiden met diverse jeugddrama’s als ‘Pudding Tarzan’ en ‘Emma’s Shadow’. De muziek is van de Pool Zbigniew Preisner, bekend als huiscomponist van de Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski.


Boekingen zijn gesloten.
Scroll naar top