The Killing Fields

  • Film
donderdag, 24 mei, 2018, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Roland Joffé, 1984, Engeland, 141 minuten
Haing Ngog, John Malkovich en Sam Waterson
Engels/ Cambodjaans gesproken, Nederlands ondertiteld
Met hulp van de Cambodjaanse journalist en tolk Dith Pran doet New York Times journalist Sydney Schanberg verslag van de burgeroorlog in Cambodja. Als de Rode Khmer in 1975 de macht in Cambodja overneemt worden alle buitenlanders verordonneert het land te verlaten. Hoewel Schanberg nog probeert Pran het land uit te krijgen met een vervalst Brits paspoort blijft Pran uiteindelijk door diverse oorzaken achter. Maar in het nieuwe Cambodja onder de Rode Khmer geleid door Pol Pot is elke ‘intellectueel’ verdacht en kan het dragen van een bril al tot een plek in een heropvoedingskamp leidden; iemand als Dith Pran die een buitenlandse taal spreekt loopt het risico direct voor een vuurpeleton te komen.
Terwijl Dith Pran probeert te overleven in de kampen door zich voor te doen als simpele ziel doet Schanberg vanuit New York verwoedde pogingen om Pran terug te vinden.
Een beroemde en schokkende film over het Rode Khmer regime, haar heropvoedingskampen en diens zogeheten ‘Killing Fields’ waar naar schatting in slechts drie jaar twee miljoen Cambodjanen de dood vonden. Hoofdrolspeler Haing Ngog, van origine een gynacoloog die zelf drie heropvoedingskampen overleefde – in  tegenstelling tot zijn vrouw — kreeg als eerste, en laatste, Aziatische acteur een Oscar voor zijn rol.Comments are closed.