The Last Picture Show

  • Film
donderdag, 6 aug, 2020, Open: 20.00, Aanvang: 20:30, Prijs: €3


DONDERDAG 6 AUGUSTUS – THE LAST PICTURE SHOW
Peter Bogdanovich, 1971, Verenigde Staten, 120 minuten
Jeff Bridges, Cybill Shepherd, TImothy Bottoms

In een klein, stoffig Texaans stadje in 1955 volgen we de opgroeiende tieners Sonny (Bottoms) en Duane (Bridges) gedurende de laatste dagen van jeugdige onschuld. Het leven van de twee vrienden draait om highschool football en om de lokale poolzaal, het restaurant en de bioscoop. De rustige Sonny is met de oudere en levenswijze eigenaar ervan bevriend. De roekeloze Duane heeft verkering met de plaatselijke schoonheid en hartenbreekster Jacy (Shepherd), die er genoegen aan lijkt te beleven om jongens te zien lijden.

Deze in zwart-wit geschoten dramafilm bevat verliefdheid, verbroken relaties, vriendschap, bedrog, ruzie en dood. Al deze elementen worden onverbloemd verbeeld, zonder opsmuk of relativering waardoor het geheel realistisch overkomt. Het zwart-wit versterkt dat laatste nog meer, maar voegt er ook een nostalgisch tint aan toe. De karakters zijn levensecht, goed en slecht. Een van de sterkste punten van The Last Picture Show is dat er veel ruimte voor verbeelding is overgebleven, niet alles wordt tot in het detail verteld.

Deze verfilming van Larry McMurtry’s gelijknamige roman uit 1966 betekende de grote doorbraak van regisseur Bogdanovich en de jonge, debuterende acteurs Bridges, Shepherd en Bottoms. De bijrollen van Ben Johnson en Cloris Leachman werden bekroond met Oscars. Bogdanovich heeft dit meesterwerk nooit meer weten te overtreffen. Hij maakte er in 1990 een gedurfd vervolg op; het luchtige Texasville, in kleur.Comments are closed.