The Lighthouse

The Lighthouse
  • Film
donderdag, jul 29, 2021 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3

Regisseur: Robert Eggers
Jaar: 2019
Land: Canada
Duur: 109 minuten


The Lighthouse speelt zich af in New England van 1890. De jonge Ephraim Winslow is net aangenomen als de nieuwe assistent voor oude zeerot Thomas Wake. De voormalige houthakker moet nog wennen aan zijn rol als ‘wickie’, en de onontkoombare isolatie die hoort bij de functie van een vuurtorenwachter. De oudere man onderwerpt de jonge werker aan een routinematig leven van zware arbeid: steenkool verslepen, lekkende daken repareren, het reservoir onderhouden en de bakstenen toren in de kalk zetten. Wanneer er een storm losbarst proberen ze de tijd te doden door veel alcohol te drinken,. Dit wakkert allerlei demonen bij hen aan en langzamerhand beginnen zij elkaar steeds meer te verachten.
Robert Eggers maakte met de horrorfilm The Witch zijn officieel debuut als regisseur en scenarioschrijver. De film kreeg overwegend positieve recensies van de Amerikaanse filmpers en was met een opbrengst van 40 miljoen dollar een financieel succes. Acteurs Robert Pattinson en Willem Dafoe waren zoals velen onder de indruk van de film en namen contact met Eggers op voor het maken van deze film. Ter voorbereiding verslond Eggers de boeken van Herman Melville en Sarah Orne Jewett, en bladerde hij door nautische woordenboeken voor het perfecte jargon voor zijn zeelieden. Tevens haalde hij inspiratie uit de zeemansfilms van Jean Epstein en Jean Grémillon, terwijl hij tussendoor Griekse mythes verwerkte over Proteus, een oude zeegod die alles wist over heden, verleden en toekomst maar zijn kennis niet wilde delen, en Prometheus die het licht van de goden stal en als straf aan een rots vast geketend werd.
Het resultaat is een atmosferische film waarin Eggers de perfecte storm creëert waarin de personages bezwijken onder een psychose op een eiland in New England in 1890.


Scroll naar top