The Straight Story

  • Film
donderdag, 2 aug, 2018, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


The Straight Story
David Lynch, 1999, Verenigde Staten, 112 minuten.
Richard Farnsworth, Sissy Spacek en Harry Dean Stanton.

Alvin Straight is een oude man die samenwoont met zijn volwassen dochter Rose. Als hij hoort dat zijn broer, met wie hij lang niet gesproken heeft, een beroerte heeft gehad, neemt hij het besluit om hem te gaan bezoeken en alles hopelijk bij te leggen. Hij is echter niet goed ter been en zijn ogen zijn te slecht om auto te rijden. Daarom gaat hij op weg met zijn oude grasmaaier en een aanhangwagentje op een tocht van 360 km van Laurens, Iowa naar Mount Zion, Wisconsin.

De film vertelt het verhaal van de zes weken durende reis door landelijk Amerika, van de mensen die hij tegenkomt, van de invloed die hij op die mensen heeft en zij op hem. The Straight Story is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de 73-jarige Alvin Straight, die daadwerkelijk op zijn grasmaaier een zes weken durende tocht ondernam.

De film van David Lynch, boegbeeld van de Amerikaanse surrealistische cinema, staat lijnrecht tegenover zijn eerdere films als Blue velvet en Lost highway. In The Straight story is geen zweempje mysterie of irrationaliteit te vinden. De anders zo markante David Lynch reflecteert in dit ingetogen drama op sterfelijkheid, familierelaties en de zin van het leven. Die ‘zin’ zit hem vooral in de reis: de wil om op stap te gaan, nog onbewust van de schoonheden die je onderweg aan zult treffen.

Richard Farnsworth kreeg een Oscarnominatie voor Beste Acteur, de oudste acteur die ooit deze nominatie kreeg. Hij leed aan terminale botkanker tijdens het draaien van de film, waardoor hij net als het personage dat hij speelde slecht ter been was. Feitelijk accepteerde hij deze rol uit bewondering voor Alvin Straight en verbaasde zijn collega’s met zijn vasthoudendheid tijdens de productie. Omdat hij niet met de pijn van botkanker wilde leven, pleegde hij het jaar daarna zelfmoord, op de leeftijd van 80 jaar.Comments are closed.