The Sweet Hereafter

  • Film
donderdag, 17 okt, 2019, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €3


The Sweet Hereafter

DONDERDAG 17 OKTOBER – THE SWEET HEREAFTER
Atom Egoyan, 1997, Canada, 107 minuten
Ian Holm, Sarah Polly en Bruce Greenwood

Tijdens de winter in een vredig dorpje ergens in Brits-Columbia raakt een schoolbus van de weg en zakt door het ijs. Veertien kinderen komen daarbij om het leven. Het vinden van een manier om met het verlies en verdriet om te gaan wordt voor de nabestaanden bemoeilijkt door de komst van een verbitterde advocaat uit de grote stad (Ian Holms), die de ouders van de slachtoffers ervan probeert te overtuigen dat de autoriteiten wettelijk aansprakelijk dienen te worden gesteld voor het ongeluk. Hij wil daarbij gebruik maken van het tienermeisje Nicole (Sarah Polly) die het ongeval heeft overleefd, maar stuit bij haar op hevig verzet omdat zij inziet dat de zegeviering van het recht alleen maar nog meer leed zal veroorzaken.

De films van Atom Egoyan zijn ietwat zonderling en trekken niet veel volle zalen. Ze hebben een vrij complexe structuur, zijn gespleten en verlangend; net als mensen.The Sweet Hereafter is een stijlbreuk in zijn oeuvre, omdat de regisseur hierbij voor het eerst het verhaal van een ander heeft bewerkt.De kritieken destijds waren lovend en zelfs schrijver Russel Banks, op wiens roman de film is gebaseerd, verkondigde dat de film beter was dan het boek.

Dat mag zo zijn, maar in retrospectief valt het te betwijfelen of Egoyan zonder Banks’ hulp ooit zo’n rijk en diep drama als dit had kunnen maken.Comments are closed.