Throne of Blood

  • Film
donderdag, 14 feb, 2019, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


THRONE OF BLOOD
Akira Kurosawa, 1957, Japan, 110 minuten
Toshiro Mifune, Isuzu Yamada en Minoru Chiaki

In het feodale Japan raken twee samoerai, Washizu en Miki) verdwaald in het bos waar ze een waarzegster tegenkomen die hen voorspeld dat de één (Washizu) machtig zal worden, maar dat de kinderen van Miki uiteindelijk zullen overwinnen. Als het eerste deel van de voorspelling uitkomt – Washizu wordt inderdaad machthebber van het kasteel – overtuigd Washizu’s vrouw hem er van zijn rivalen uit de weg te ruimen, inclusief Miki. Een daad die leidt tot bloedvergieten, wraak, waanzin en de uiteindelijke ondergang van het echtpaar in een klassiek geworden grootse finale.

Het verhaal van Throne of Blood is grotendeels trouw aan Shakespeare’s MacBeth waarvan de intrige en karakters van het middeleeuwse Schotland zich perfect lieten omzetten naar het 16e eeuwse Japan. Geschoten op de berg Fuji met zijn mistige hellingen waar Kurosawa met behulp van in Japan gelegerde Amerikaanse soldaten een waarheidsgetrouw kasteel bouwde – dat hij vervolgens voor de grootse finale in de brand stak.

Een versmelting van dynamische gevechtscènes met de traditie uit het Noh-theater met zijn zeer gestileerde en verstilde elementen. Een combinatie van nauwgezet historisch realisme en een moderne visie op de ethiek van goed en kwaad. Samengevoegd met de werkelijk fantastisch acterende Toshiuro Mifune en Isuzu Yamada als de Japanse Lord en Lady MacBeth maakt dit Throne of Blood zowel één van de beste als één van de meest orineelste en toegankelijkste Shakespeare verfilmingen ooit gemaakt.Comments are closed.