Timbuktu

  • Film
donderdag, 21 jun, 2018, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Abderrahmane Sissako, 2014, Mauretanië, 97 minuten

Abel Jafri, Hichem Yacoubi en Toulou Kiki

Opeens wemelt het in de straten van Timbuktu van gewapende mannen in lange gewaden die met bedekte gezichten en megafoons nieuwe leefregels verkondigen. Voetbal is opeens verboden. Net als het maken van en luisteren naar muziek. Roken mag ook niet meer. En met name de vrouwen krijgen opeens te maken met allerlei kleding voorschriften.

Hoewel vrijwel al zijn buren al gevlucht zijn lijkt het religieuze fundamentalisme de met zijn familie ver buiten de stad wonende veehouder Kidane niet te raken. Alles verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt en ook hij geconfronteerd wordt met de nieuwe machthebbers en hun nieuwe rechtsregels.

Het verhaal van Kidane en zijn familie is echter slechts een van de vele verhalen die samen de film Timbuktu vormen. Zo is er het verhaal van de plaatselijke imam die met de jihadi’s discussieert over het geloof. Jihadi’s die bij staan te keuvelen over de glorieuze hoogtijdagen van het Franse voetbal. Jongeren die besluiten om te voetballen zonder bal om niet het verwijt te krijgen dat zij zich schuldig maken aan spel en ledigheid. Groepjes muzikanten die in huiselijke sfeer religieuze volksmuziek tokkelen, in de hoop dat zij daarmee de strenge regelgeving kunnen omzeilen. Het zijn slechts enkele van de vele kleine en grote verhalen van Timbuktu.

In de woorden van de Volkrant “Een prachtige mozaïekfilm, overtuigend in zijn woede en overweldigend in zijn schoonheid”Comments are closed.