Transition Town Lezing: 40 jaar Ecologische Landbouw Projecten in Ghana

  • Info
vrijdag, okt 10, 2014 Open: 19:30 Aanvang: 20:00 Prijs: donatie


Kees van Veluw, bestuurslid van de stichting Ecologische Landbouw Projecten Ghana (ELPG), daarnaast boerennetwerker bij het Louis Bolk Instituut en docent Permacultuur op de Wageningen Universiteit zal ingaan op ‘Community Development’ op basis van biologische landbouw. Een thema dat aansluit bij de actualiteit in Nederland waar er gekeken wordt hoe verbindingen op buurtniveau opgebouwd kunnen worden en er tegelijkertijd toenemende interesse is voor (stads)landbouw en meer grip te krijgen op de eigen voedselproductie.

De ELPG bestaat bijna 40 jaar. De opzet is ondersteuning te bieden (oa vanuit de Zaanstreek) op financieel en inhoudelijk gebied aan een drietal community based development projecten in Noord Ghana met als startpunt biologische landbouw. De succesvolle werkwijze start met het vormen van groepen die getraind worden in groepswerk en het omgaan met geld. Daarna bepalen de groepen van boeren en boerinnen zelf waarin ze ondersteuning of les nodig hebben om de landbouwproductie te verhogen. Zelf leren composteren is dan een van de meest gevraagde vervolgstappen. Hiermee kan immers de uitgave voor kunstmest bespaard worden en hebben ze de ontwikkeling in eigen hand. Compost verbetert de vruchtbaarheid van de grond enorm en verhoogt de opbrengst van graan soms wel met 500%! Compost blijkt zo vaak de motor voor een gezamenlijke ontwikkeling.

De avond maakt onderdeel uit van de INFODOC serie van De Groote Weiver die ingaat op het thema transitiecultuur. Dit zijn de veranderingen die nodig zijn voor een duurzamere wereld. Een Transition Town is een vrolijke burgerbeweging die lokaal het wonen, werken en leven wil verduurzamen en minder afhankelijk wil laten zijn van fossiele brandstoffen. Het ‘niet wachten op de overheid maar zelf aan de slag gaan’, en ‘iedereen kan meedoen’ zijn terugkerende motto’s.
Informatie ontvangen of op de mailinglijst komen kan met een mailtje naar ttzaanstreek@gmail.com of check: www.zaanstreek.transitiontowns.nl.Winkelwagen
Scroll naar boven