Transition Town Zaanstreek / Open Space – Infodoc

  • Info
vrijdag, feb 13, 2015 Open: 19:30 Aanvang: 20:00 Prijs: Gratis / donatie
Groene-, duurzame en buurtinitiatieven

Vrijdag 13 Februari organiseert Transition Town Zaanstreek weer een Transitiecafé in de Groote Weiver. De bedoeling van deze avond is om mensen samen te brengen die actief bezig zijn of willen zijn met groene-, duurzame en buurtinitiatieven. Mede dankzij de Heft in Eigen Handen-avonden en de Infodocs die Transition Town Zaanstreek de laatste tijd heeft georganiseerd, en andere initiatieven als de Aan de Zaan-avonden in de Fabriek in Zaandam worden een aantal thema’s steeds duidelijker, zoals; hoe kun je voor meer verbinding of onderlinge samenwerking zorgen, hoe betrek je meer mensen bij je initiatief of hoe hou je de mensen die mee doen betrokken of hoe kun je een nog breder draagvlak of bewustzijn creëren voor de dingen waarmee je bezig bent of wilt zijn. Er is vooral behoefte om elkaar te leren kennen en te kunnen ontmoeten. Daarom wil Transition Town Zaanstreek deze Infodoc gebruiken om mensen in staat te stellen elkaar te ontmoeten.

Op deze avond zullen we dan ook voor het eerst in de Zaanstreek een OPEN SPACE organiseren. Open Space is een manier om samen te brainstormen over verschillende onderwerpen die binnen Transitie Towns over de gehele wereld vaak wordt gebruik. Het heeft een open structuur waarbij iedereen zijn eigen bijdrage kan leveren en niet vast zit aan één van de onderwerpen. Uiteraard wordt er op de avond zelf uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. Maar dat plezier en elkaar inspireren voorop staat mag gerust aangenomen worden.

Ook de onderwerpen worden eerst met z’n allen gekozen, waarbij iedereen die dat wil een idee kan opperen. Te denken valt bijvoorbeeld aan onderwerpen als:
–    Hoe zet je een voedselkoöperatie in de Zaanstreek op?
–    Hoe bundel je de krachten van alle groene in maatschappelijke initiatieven die nu ondernomen worden?
–    Hoe zorg je ervoor dat mensen betrokken blijven bij dergelijke projecten?
–    Hoe breng je de transitie in de maatschappij op een ‘hoger’ plan, of hoe creëer je voldoende draagvlak?

Dus iedereen die mee wil denken (en doen) over dergelijke onderwerpen is van harte welkom, en zoals gezegd, als je zelf ook onderwerpen wil aandragen is daar alle ruimte voor.

Het Transitiecafé begint om 8 uur in de Grote Zaal van De Groote Weiver. Het eerste uur is bestemd voor de Open Space, waarna een korte presentatie plaats zal vinden van de resultaten. Daarna is er nog alle tijd om in de zaal of de bar na te kletsen over van alles en nog wat. Wie weet wat er allemaal uit voort zal komen? En hoe mooi is het om dan te kunnen zeggen; ’Kijk, ik was er die avond bij dat dit of dat idee geboren werd.’

Dus de hoofden bij elkaar en het heft in eigen handen nemen op vrijdag de dertiende in de Groote Weiver te Wormerveer.
Voor de infodoc is het mogelijk om rond half zeven bij De Groote Weiver aan te schuiven voor de buurtmaaltijd. Een gezellige en gezonde hap voor 6 euro. Reserveren vanaf zes uur in De Groote Weiver zelf.

De avond maakt onderdeel uit van de INFODOC serie van De Groote Weiver die ingaat op het thema transitiecultuur. Dit zijn de veranderingen die nodig zijn voor een duurzamere wereld. Een Transition Town is een vrolijke burgerbeweging die lokaal het wonen, werken en leven wil verduurzamen en minder afhankelijk wil laten zijn van fossiele brandstoffen. Het ‘niet wachten op de overheid maar zelf aan de slag gaan’, en ‘iedereen kan meedoen’ zijn terugkerende motto’s.
Informatie ontvangen of op de mailinglijst komen kan met een mailtje naar ttzaanstreek@gmail.com of check: http://transitiontownzaanstreek.nlWinkelwagen
Scroll naar boven