Un Long Dimanche de fiançailles

  • Film
donderdag, 15 nov, 2018, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Un Long Dimanche de Fiançialles
Jean-Pierre Jeunet, 2004, Frankrijk, 133 minuten.
Audrey Tautou, Gaspard Ulliel en Dominique Pinon.

Mathilde en Manech groeien op aan het begin van de 20e eeuw. Ze trekken van kinds af aan met elkaar op en worden uiteindelijk ook verliefd op elkaar. Hoe romantisch dat begin ook is, de Eerste Wereldoorlog maakt aan alles een eind. Manech wordt opgeroepen voor dienst. Twee jaar na het vertrek van Manech krijgt ze bericht dat hij is omgekomen in Bingo Crépuscule, een voorpost in het loopgravengebied van de Somme. Hij zou zichzelf hebben verwond, om zo via de ziekenboeg de verschrikkingen van de loopgravenoorlog te kunnen ontsnappen. Op zulke gevallen van desertie stond de doodstraf en hij werd dan ook met vijf anderen het niemandsland tussen de Duitse en Franse loopgraven ingestuurd, waar hij al snel zou zijn omgekomen. Mathilde gelooft echter niet dat haar geliefde dood is: ze zou het aan haar hart gevoeld hebben als hij niet meer leefde. De hoop die er nog in haar is om Manech terug te zien, doet haar alles op alles zetten om hem terug te vinden.

Jean-Pierre Jeunet brak in 1991 samen met Marco Caro door met de zwarte komedie-fantasyfilm ‘Delicatessen’ en leverde daarna nog de succesfilms ‘La Cité des Enfants Perdus’ (The City of Lost Children) en solo Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (Amélie) af. Zijn films typeren zich door eigenzinnig humoristische en soms surrealisitische beelden.

‘Un Long Dimanche de Fiançialles’ is een romantische en prachtig verzorgde film bomvol typische karakters en geinige vondsten. Toch doen de komische noten nooit afbreuk aan de waanzin en de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog die ook in de film ruimschoots aan bod komen.Comments are closed.