Urga

  • Film
donderdag, 30 mei, 2019, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


Schaapsherder Gombo woont samen met zijn vrouw, drie kinderen en zijn moeder op de steppes van Binnen-Mongolië waar het gezin een rustig en traditioneel leven leidt. De enige smet wordt gevormd door de angst die zijn vrouw heeft voor de Chinese bevolkingspolitiek die haar heeft doen besluiten om Gombo uit haar bed te weren. Dan vind Gombo een Russische vrachtwagenchauffeur die het presteert om straalbezopen zijn wagen de rivier in te rijden. Gombo neemt de dronkenlap mee naar zijn joert. Ondanks de grote taal en cultuur verschillen tussen de twee ontstaat er een vriendschap en om Gombo te bedanken voor zijn hulp neemt Sergei hem mee naar de stad, met alle gevolgen van dien. Zure paardenmelk, kermisattracties, het kopen van condooms, tatoeages en een televisie.

Urga is een heerlijke rustige en bij vlagen hilarische film vol met bijzondere en vertederende momenten tegen een achtergrond van eindeloze gras landschappen onder een niet aflatende wind.
Regisseur Nikita Michalkov won drie jaar later met Burnt By The Sun de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film.Comments are closed.