V For Vendetta

  • Film
donderdag, 23 jan, 2020, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €3


V FOR VENDETTA
James McTeigue, 2005, Engeland, 132 minuten
Natalie Portman, Hugo Weaving en John Hurt

Groot-Brittanie eind jaren 2020 is een totalitaire staat onder de Norsefire-partij met camera-toezicht, censuur, strafkampen en een avondklok. Evey (Natalie Portman) bevindt zich te laat op straat maar wordt van de geheime politie gered door een gemaskerde man die zichzelf V noemt (Hugo Weaving). Verwijzend naar Guy Fawkes – die in 1605 het Britse Hogerhuis probeerde op te blazen – en gekleed met diens masker probeert V een revolutie te ontketenen door regeringsgebouwen op te blazen en de gecensureerde media over te nemen. Maar is het V slechts te doen de wereld te veranderen of speelt er meer? En wat voor rol spelen Evey en haar verleden hierin? En hoe is de Norsefire partij eigenlijk aan de macht gekomen?

V For Vendetta is een bewerking door de zusters Wachowski (The Matrix) van de oorspronkelijke strip van Alan Moore en David Lloyd die weliswaar de hoofdlijnen van de strip volgt maar volgens Alan Moore dusdanig afwijkt van wat hij had geschreven dat hij zijn naam van de credits liet halen.

De film was desondanks dusdanig succesvol in de bioscopen dat de film-versie van het Guy Fawkes masker wereldwijd bekend werd toen de Anonymous protest-beweging het uit de film adopteerde ging gebruiken.Comments are closed.