Wadjda

Wadjda
  • Film
donderdag, okt 14, 2021 Open: 20:00 Aanvang: 20:30 Prijs: €3

Regisseur: Haifaa Al-Mansour
Jaar: 2012
Land: Saoedi-Arabië
Duur: 98 minuten


Wadjda
Haifaa Al-Mansour, 2012, Saoedi-Arabië, 98 minuten
Waad Mohammed, Reem Abdullah en Abdullrahman Algohani
Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld
 
Het tienjarige meisje Wadjda (Waad Mohammed) woont samen met haar moeder (Reem Abdullah) in een buitenwijk van Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. Haar grootste wens is om een fiets te bezitten waarmee ze kan racen tegen haar buurjongen (Abdulrahman Algohani). Ze heeft haar zinnen gezet op een mooie groene fiets, die ze gezien heeft in een winkel waar ze langskomt als ze naar school gaat. Maar er zijn enkele obstakels om in het bezit van de fiets te komen. Niet alleen is haar moeder niet van plan om de tweewieler te bekostigen. Het grootste probleem is dat het in Saoedi-Arabië voor meisjes en vrouwen verboden is om te fietsen. Wadjda laat zich niet uit het veld slaan en probeert op allerlei mogelijke manieren geld te verdienen om toch haar droom na te jagen.
De Saoedi-Arabische regisseuse Haifaa Al-Mansur schotelt met de film Wadjda een subtiel beeld voor van de vrouwonvriendelijke maatschappij van Saoedi-Arabië. Dat is buitengewoon te noemen omdat Saoedi-Arabië geen speelfilmcultuur kent en bioscopen er verboden zijn. Bovendien moest Al-Mansur via allerlei omwegen de film schieten. Als vrouw mocht ze niet in het openbaar leiding geven aan de
mannelijke filmcrew. In 2013, na het verschijnen van deze film, is het voor Saoedische vrouwen niet meer verboden om te fietsen. Maar er zijn nog wel restricties. Een vrouw mag niet op de openbare weg fietsen en moet worden begeleid door een man.


Scroll naar top