WereldWijde Weiver: Laroux

WereldWijde Weiver: Laroux
  • Concert
vrijdag, okt 14, 2016 Open: 20:30 Aanvang: 21:00 Prijs: € 7,50
Luister naar de smeltkroes van Laroux

Laroux is een vijfmansgroep rondom Lenny Laroux. Hij speelt accordeon, trekzak, drums, percussie, draailier en verschillende exotische blaasinstrumenten, waaronder de Slowaakse fujara. Laroux schrijft zijn eigen songteksten (en gedichten) uitsluitend in het Nederlands.

Allez Mama
Hij speelde vanaf de 70er jaren aanvankelijk in de popgroepen, maar gooide in de 90er jaren het muzikale roer volledig om. Laroux ontdekte de accordeon en de trekzak, en stortte zich op het spelen van de uit Louisiana afkomstige Cajun & Zydeco muziek. Om deze stijl tot expressie te brengen richtte hij de band Allez Mama op. De band scoorde een hit met het nummer Je liegt dat je barst. Allez Mama toerde intensief van 1994 tot 2007 en op een lager pitje van 2013 tot nu. Lenny Laroux bracht met de band een zestal cd’s uit.

Theater
Het hart van Laroux kwam door de jaren heen meer bij het theater te liggen. Hij deed hiervoor zelfs een vooropleiding Drama aan het UCK in Utrecht. Het vertellen van verhalen aan de hand van wereldmuziek heeft zijn voorkeur. Zijn brede liefde voor de volksmuziek heeft hij onder andere gekregen door het maken van radioprogramma’s voor de Concertzender (Radio 1).

Pallieter
Als solo-artiest bracht Lenny onder de naam Laroux in 2004 de CD Liever een Pallieter uit, die lovend werd ontvangen in de muziekwereld. Op deze CD verkent hij een breed spectrum aan folk-stijlen, ondersteund door meer dan 25 bevriende muzikanten. Hieruit volgde zijn eerste solo-programma, waarmee hij een aantal optredens deed in het folkcircuit en zichzelf voor het eerst liet horen in de kleine theaters.

Gekanteld gras
Najaar 2016 komt daar het programma Gekanteld gras bij. Eigenzinniger en breekbaarder dan weleer, met een strootje in zijn mond en muziek in zijn hoofd, beziet Laroux het leven. Hij brengt kleine verhalen van onderweg en kantelt wereldmuziek uit alle windstreken. De klankkleur van de muziek in deze voorstelling ligt in de Balkan, in Ierland, het Vlaanderenland, maar ook diep in de Missisippi Delta. Gemengd met vleugjes Americana en African high-life music, kreeg de voorstelling een palet van eigen nummers en vertellingen, gelardeerd met bewerkingen en teksten van onder andere Brecht, Tom Waits en de Belgische troubadour Wannes van de Velde.

Laroux – Gekanteld gras compilatie.

In dit programma wordt Laroux bijgestaan door De Meute:
Erik van Es, bas en zang
Peter de Frankrijker, gitaren mandoline en zang
Ad van Emmerik, mondharmonica, ukelele en mandoline
Baaf Stavenuiter, percussie
Wouter Kuyper, fluiten, harmonica en doedelzakWinkelwagen
Scroll naar boven