La Piscine

  • Film
donderdag, 27 sep, 2018, Open: 20:00, Aanvang: 20:30, Prijs: €2,50


La Piscine
Jaques Deray, 1969, Frankrijk, 120 minuten
Alain Delon, Romy Schneider, Maurice Ronet, Jane Birkin

Twee geliefden, Jean-Paul (Alain Delon) en Marianne (Romy Schneider) vieren vakantie in een luxe villa aan de Cote d’Azur. De zorgeloze dagen worden doorgebracht rond het zwembad, onder het genot van drank, sigaretten en sex.

De sfeer verandert met de komst van Harry (Maurice Ronet), een oude vriend van het stel, die vergezeld wordt door zijn 18-jarige dochter Penelope (Jane Birkin). Jean-Paul kan zijn ogen niet van de jonge Penelope af houden, terwijl Marianne kennelijk een verzwegen verleden met Harry heeft. Er ontspint zich vervolgens een verhaal over vriendschap, liefde, jaloezie en bedrog.

Erg enthousiast waren de recensies niet, toen ‘La Piscine’ een kleine vijftig jaar geleden werd uitgebracht. Toch groeide de film van Jaques Deray uit tot een klassieker. Deze status is vooral te danken aan het voortreffelijke acteerwerk van de vier hoofdrolspelers en dan met name Delon en Schneider. De twee hadden in de jaren daarvoor een stormachtige relatie gehad. Het stel was bij het maken van de film al uit elkaar, maar de aantrekkingskracht tussen beiden is in ‘La Piscine’ nog overduidelijk aanwezig.

Het trage verloop van de film kan de indruk wekken dat het hier slechts om een goed uitgewerkte stijloefening gaat, in plaats van een enerverende thriller. Maar er heerst een onderhuidse spanning in bijna alle scènes van ‘La Piscine’ en de kijker wordt tevens getrakteerd op een onverwacht einde.Comments are closed.