Geschiedenis

1984 – 2006

Op vrijdag 29 juni 1984 kraken twintig mensen de al een jaar leeg staande gasfabriek op de Weiver in Krommenie. Het pand — dat als eerbetoon aan De Groote Keyzer in Amsterdam de naam De Groote Weiver [DGW] meekrijgt — gaat onder andere plaats bieden aan een SOS-Rommelmarkt voor minder draagkrachtigen, een goed uitgeruste openbare werkplaats, en, natuurlijk, woon- en atelierruimtes.

De groep breidt zich uit met andere belangstellenden en steeds meer activiteiten worden ontplooid. In januari 1985 wordt de Buurtmaaltijd op maandagavond gestart; de toonzaal aan de voorzijde van het pand blijkt erg geschikt als winkelruimte en er start zowel een linkse boekhandel als een kringloopwinkel; er wandelt een complete off-set pers het pand binnen en in de zomer van 1985 draait er een drukkerij; terwijl een jaar later het Filmhuis Krommenie opstart. En dan zijn er ook de diverse optredens, benefieten, manifestaties, politieke discussie avonden, en natuurlijk de bar die in de zomer van 1985 al aan haar eerste verbouwing toe is.

En de groep wordt groter, en soms even kleiner; bewoners verdwijnen, anderen komen; de ene activiteit sterft een vroege dood, een andere blijkt een doorslaand succes. En terwijl de zelf geplante bomen op het plein doorgroeien en vanaf 1989 gezelschap krijgen van tientallen kippen wordt de bar nog enkele malen verbouwd, verplaatst en opnieuw verbouwd om aan de voorwaarden voor horeca- en gebruikersvergunningen te kunnen voldoen.

Rond 2003 wordt duidelijk dat Gemeente en Provincie het vervuilde gasfabriek terrein willen saneren en dat De Groote Weiver hier voor moet wijken. Rechtzaken worden aangespannen en verloren, en in 2006, na 22 jaar van onbaatzuchtig ploeteren, valt het doek voor De Groote Weiver.

Honderden bands uit binnen- en buitenland hebben dan op het podium gestaan. De eerste kringloopwinkel van de Zaanstreek werd er opgericht en de buurtmaaltijd werd een begrip. Direct of indirect was DGW onder andere betrokken bij de oprichting van Stichting De Rooie Cent, de Zaanse politieke partij Rosa, het Passantenproject, Nederland Bekend Kleur en de oprichting van het ADB in Zaandam.

Anno 2014 lijkt het enige tastbare resultaat van de sanering enkele nieuwe parkeerplaatsen en vele verzakte huizen in de Wilhelminastraat.

 

2006 – 2010

De zoektocht naar een nieuwe locatie is niet makkelijk. DGW is niet van plan een stap achteruit te doen en de nieuwe locatie moet dan ook plaats bieden aan woonruimtes, een concert-filmzaal, een bar, een keuken, ruimtes voor een kringloopwinkel, werkplaatsen etc. Locaties worden bekeken en afgewezen want te klein, te groot, te duur, geen woonruimtes, te dicht bij bewoners, te ver van het openbaar vervoer. Dat men alleen in Wormerveer of Krommenie wenst te kijken maakt het niet makkelijker totdat in 2008 het oog valt op het voormalige PWN complex aan de Nauernaase vaart. Hemelsbreed slechts enkele honderden meters van de oude locatie lijkt het een gouden greep.

Eind februari 2009 krijgt DGW de sleutels van de oude garages. Eind maart gaan verschillende aannemers van start en vanaf juni 2009 zijn tientallen oude en nieuwe vrijwilligers dagelijks bezig. Op 20 januari 2010 opent DGW voor het eerst haar deuren op de nieuwe locatie.

Nu

Vier jaar stilstand, een behoorlijk veranderde vrijwilligersgroep, geen bewoners, huurverplichtingen. En toch is er veel minder verschil tussen DGW-Krommenie en DGW-Wormerveer dan bovenstaande doet vermoeden. “We willen er een gebouw van maken waar iedereen kan binnenlopen”, schreven de eerste krakers al aan de buurt op 30 juni 1984. En dat willen we nog steeds.

Sinds 2010 is De Groote Weiver geopend aan de Industrieweg in Wormerveer. De Groote Weiver is een activiteitencentrum met een bar, eetcafé, kringloopwinkel, concertzaal, filmhuis en verhuurmogelijkheden en heeft inmiddels ontelbare bands ontvangen, films vertoond, vegetarische maaltijden geserveerd en benefieten en manifestaties georganiseerd. De Groote Weiver is een maatschappelijk betrokken podium met beperkte financiële middelen die volledig door vrijwilligers gedragen wordt ondersteund door één betaalde medewerker.

Heb je ideeën voor activiteiten? Vind je het leuk om achter de bar te staan? Wil je koken voor 40 mensen? Lijkt het je leuk om de techniek bij optredens te verzorgen? Ben je een (on)handige klusser? Wil je af en toe een middag in de enige niet-commerciële kringloopwinkel van de Zaanstreek staan?

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom!!

Winkelwagen
Scroll naar boven